24 czerwca 2021
Które gatunki kaw pasują do ekspresu?

Które gatunki kaw pasują do ekspresu?

Nie ma to, jak filiżanka aromatycznej kawy, której walory smakowe doceni nawet wybredny smakosz. Wszyscy doceniamy pobudzający charakter kawy, która jest stałym elementem naszej codzienności. Pragnąc ten cel osiągnąć, musimy zwrócić uwagę na rodzaj posiadanego ekspresu do parzenia kawy i jej gatunek. Która kawa nadaje się do ekspresu automatycznego? Jakie błędy popełniamy, korzystając z ekspresów ciśnieniowych? Zostań z nami przez chwilkę i poznaj sekrety baristów. Dzięki wykorzystaniu zamieszczonej tu wiedzy kawa przez ciebie parzona będzie powalać swoimi walorami smakowymi i pobudzającymi. Zapraszamy do lektury!

Elementarny podział kaw

Nim przejdziemy do pytań postawionych na wstępie, warto wymienić podstawowe rodzaje kaw. Nie mamy skomplikowanego zadania, bo tych jest niewiele. Różnica między tymi rodzajami polega na odmiennych walorach smakowych, wyglądzie ziaren oraz miejscach i metodach ich uprawy. Wyróżniamy następujące kategorie kaw:

  • Kawa typu arabica. Cechuje się subtelnym smakiem, wyzbytym charakterystycznej goryczki. Jako że nie zawiera sporego stężenia kofeiny, dedykowana jest ludziom z nadciśnieniem. Na tę konkretną odmianę decydują się także ludzie, którzy zwyczajnie nie pijają nagminnie kawy. Arabica cieszy się sporym uznaniem wśród kawoszy i jest stawiana na podium, jeśli chodzi o szlachetność.
  • Robusta. Cieszy się sporym stężeniem kofeiny. Ma jej ok. 4%. Specyfiką tej grupy kaw jest, w odróżnieniu od Arabici, intensywny, mocny smak. Polecana jest ludziom, dla których walory pobudzające grają pierwsze skrzypce.
  • Liberica. Ten rodzaj kawy służy w charakterze wypełniacza do innych kaw bądź do koktajli o kawowej nucie smakowej. Wyróżnia się subtelnym smakiem i lekkim aromatem orzechów.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że to nie wszystko. Wymienione kategorie dzielą się na rozmaite odmiany. Podział zależy od miejsca, w którym ziarna kaw są zbierane, metod ich uprawy oraz procesu wypalania ziaren.

Ekspresy automatyczna a kawa

Na półkach sklepowych znajdziemy zarówno kawę ziarnistą, jak i zmieloną. Ta druga jest znacznie tańsza od tej w postaci ziaren. Czy istnieje różnica między tymi dwoma formami kaw? Dla osób, które lubią oszczędzać na paczkach kawy mamy złą wiadomość. Walory smakowe i niepowtarzalny aromat kawy osiągamy tylko ze świeżo zmielonych ziaren. Kawa ziarnista nie traci swych atutów, w postaci wartości odżywczych w trakcie procesu mielenia. Docenimy jej niepowtarzalny smak, zapach i właściwości pobudzające. Ekspresy automatyczne są urządzeniami dedykowanymi kawom ziarnistym. Są one zaprojektowane właśnie z myślą o mieleniu ziaren. Mają zaimplementowany młynek, do którego wsypuje się ziarna kawy. Za sprawą programatora wybieramy sobie czas i opcje mielenia. Kawę mieloną kupujemy zazwyczaj, gdy nie korzystamy z ekspresu do kawy, a potrzebujemy szybko się jej napić. Nie uzyskamy jednak takich efektów jak w przypadku świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Możemy ją również wsypać do ekspresów przelewowych bądź kolbowych.

Jasno palone ziarna a ekspres ciśnieniowy. Co może pójść nie tak?

W trakcie korzystania z ekspresu ciśnieniowego nieświadomie popełniamy błędy, które wpływają zarówno na kiepski smak kawy, jak i na trwałość urządzenia. Jeśli ten problem dotyczy i ciebie, to w tym paragrafie dowiesz się, dlaczego tak jest. Zacznijmy od aromatu kawy. Z jakiego powodu uzyskujemy byle jak smakującą kawę? Dzieje się tak, gdy wsypujesz do młynka kawę jasno paloną. Zacznijmy od specyfiki automatów ciśnieniowych. Temperatura parzenia kaw jest w nich niższa od pozostałych ekspresów automatycznych. Na domiar złego ekstrakcja jest znacznie krótsza. W ramach wyjaśnienia ekstrakcja to nic innego jak kontakt ziaren z wodą. Reasumując kiepski smak jasno palonej kawy mielonej w ekspresie ciśnieniowym, wynika z krótkiego czasu ekstrakcji i temperatury jej parzenia. Na rynku można powszechnie spotkać ekspresy ciśnieniowe z młynkiem ceramicznym. Można się założyć, że wielu użytkowników takich ekspresów narzeka później na trwałe uszkodzenia takich młynków. Ceramiczne elementy budowy takich ekspresów szybko się ułamują, jak trafią na twardszy „orzech do zgryzienia”. Dlatego, jeśli jesteś kawoszem i cenisz sobie aromat kaw jasno palonych, wybierz rozsądnie ekspres do kawy. Niech zawiera on stalowe młynki, które są trwalsze od tych ceramicznych.

Ekspres ciśnieniowy a rodzaj kawy

Jasno palona kawa nastręcza nielichych problemów, jeśli używamy ekspresu ciśnieniowego. W takim razie pojawia się pytanie o najlepszy gatunek kawy do tego typu ekspresów. Jaka kawa nadaje się do parzenia, jeśli dysponujemy takim urządzeniem? Odpowiemy na to pytanie. Świetnie nada się kawa ciemnobrązowa, czyli inaczej mówiąc ciemno palona. O walorach takiej kawy decyduje ilość tłuszczów zawartych w ziarnach. Musisz wiedzieć, że owe tłuszcze są odpowiedzialne za smak kawy. Im więcej ich zawierają ziarna kawy, tym wyraźniejszy jej smak i aromat. W ekspresie ciśnieniowym, który nie cieszy się długim okresem ekstrakcji, kawa z ciemnych ziaren jest strzałem w dziesiątkę. Nawet niedługi czas parzenia wyciągnie z ziaren to, co najlepsze. Na sam koniec należy pamiętać o terminie spożycia kawy. Różnica między datą palenia ziaren a ich parzeniem nie powinna być większa niż 4 miesiąca. W przeciwnym razie niezależnie od rodzaju ekspresu, którym dysponujemy, nie uzyskamy dobrego efektu.